Dazzeltje » Specials » Sociaal werk
Dazzeltje: Informatie van A tot Z

Samenvatting geschiedenis Sociaal Werk in Nederland

Samenvatting geschiedenis Sociaal Werk in Nederland Ben je op zoek naar échte goede samenvattingen van het boek Basisboek geschiedenis Sociaal Werk in Nederland (2009, derde druk) van Maarten van der Linde? Ik heb het hele boek samengevat, zodat je je makkelijk voor je tentamen, examen of toets kunt voorbereiden. Hier vind je hoofdstuk 1 tot en met hoofdstuk 11. Veel succes!

Sociaal werk

Als je in het eerste jaar zit van Social Work en je doet de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, Sociaal Pedagogisch Hulpverlening, Creatieve Therapie, Social Management en Culturele en Maatschappelijke Vorming, zal je het Basisboek geschiedenis Sociaal Werk lezen. Omdat ik zelf gemerkt heb, dat een samenvatting hiervan aan te raden is, heb ik een samenvatting gemaakt en met toestemming van Maarten van der Linde geplaatst. In deze samenvatting vind je per hoofdstuk de belangrijkste onderwerpen, begrippen en leerstof die je kunnen helpen het tentamen goed te maken.

Alle hoofdstukken

Omdat in de titel van alle artikelen de hoofdstukken ontbreken (hier was geen ruimte voor), is hier een lijst waarin overzichtelijk alle hoofdstukken per artikel genoemd worden. Onderaan dit artikel vind je de links naar de samenvattingen.
 • Hoofdstuk 1: Motieven voor sociaal werk
 • Hoofdstuk 2: Sociale zorg in de middeleeuwen 500-1500
 • Hoofdstuk 3: Humanistische hervormingen 1500-1550
 • Hoofdstuk 4: Reformatie, Revolutie, Republiek (de 3 Rís) 1500-1780
 • Hoofdstuk 5: De humanitaire hervormingsbewegingen 1780-1860
 • Hoofdstuk 6: Opvoeden, zorgen, redden 1780-1860
 • Hoofdstuk 7: Democratie, verzuiling, sociale wetgeving 1860-1940
 • Hoofdstuk 8: Scholing en beroepsontwikkeling 1860-1940
 • Hoofdstuk 9: Tussen oorlog en culturele revolutie 1940-1980
 • Hoofdstuk 10: Maakbaar, professioneel en kritisch 1940-1980
 • Hoofdstuk 11: Professie, product en modern paternalisme

Hoe om te gaan met de samenvatting

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden voor het tentamen, is het allereerst belangrijk het boek door te lezen. Hierdoor krijg je een overzicht van alle hoofdstukken en paragrafen. Ook staan er wat interessante voorbeelden in het boek. Als je het boek aan het doornemen bent, kun je op een apart papier de belangrijke onderwerpen opschrijven. Vervolgens lees je de samenvatting door. Per hoofdstuk kijk je of de belangrijke onderwerpen van je papier benoemd worden in de samenvatting, zodat je zeker weet dat je álles hebt. Lees de samenvatting door, is iets niet duidelijk, probeer het dan op te zoeken in je boek. Leer wat de begrippen betekenen, hou de tijdsvolgorde in de gaten en zorg dat je de stof goed in je hoofd hebt zitten. Stel jezelf vragen en schrijf de vragen op een blaadje en de antwoorden op een ander blaadje. Vraag daarna of iemand jou wil overhoren, zodat jij goed voorbereid de toets begint. Uiteraard mag je dit artikel delen met klasgenoten. Veel succes met het tentamen!
Motieven voor sociaal werk - Geschiedenis MWD SPH

Motieven voor sociaal werk - Geschiedenis MWD SPH

Wat zijn de motieven om sociaal werk te doen? In dit artikel vind je een samenvatting van hoofdstuk 1 van het boek Basisboek geschiedenis Sociaal Werk in Nederland (2009, derde druk) van Maarten van d…
Sociale zorg in de middeleeuwen 500-1500

Sociale zorg in de middeleeuwen 500-1500

Hoe was de sociale zorg in de middeleeuwen? In dit artikel vind je een samenvatting van hoofdstuk 2 van het boek Basisboek geschiedenis Sociaal Werk in Nederland (2009, derde druk) van Maarten van der…
Gepubliceerd door Dazzeltje op 03-11-2011, laatst gewijzigd op 09-10-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!